Blogi

kesäkuu 21, 2017

KAINUUSSA LOIKATAAN

Meille kainuulaisille on suotu ilo ja kunnia korkata Työ ja terveys ry:n ihkauusi blogialusta. Digiloikka kun on meillä muutenkin menossa, niin mikäpä jottei hypättäisi myös bloggaajien saappaisiin!

Jatkossa jokainen Työ ja Terveys ry:n jäsen hoitaa blogia vuorollaan kuukauden verran. Niinpä saatte kuulla kuulumisia, nähdä mieleenpainuvia kuvia ja virkistää mieltänne uusilla ideoilla.  Bloggaukset liittyvät kaikkeen mahdolliseen, mikä vähänkin liippaa työtä, terveyttä ja työkykyä. Ette siis joudu lukemaan pelkästään jurojen kainuulaisten jorinoita, ja tuskin ehditte mennä solmuun savolaisten sutkautuksistakaan, kun vuoro on jo siirtynyt seuraavalle. Jos ette yhtään ymmärrä – murteesta, ajatuksen juoksusta tai jostain muusta johtuen -, mistä täällä teille kerromme, niin ei hätää. Toivomme teidän rohkaistuvan lähettämään meille kysymyksiä. Voittepa jopa olla täysin erimieltä kuin me työterveyshuoltojen väki – täällä suorastaan odotetaan uusia haasteita ja / tai ainakin kommentteja postauksiimme. Uuden oppimista postaus kaikki.

Vuoro kun on meillä, kerron tietysti myös meistä ja toiminnastamme. Kainuun Työterveys -liikelaitos toimii seitsemällä eri paikkakunnalla Kainuussa. Olemme vielä kunnallinen liikelaitos ja henkilökunnan määrä on noin 60. Suurin toimipisteemme on Kajaanissa, mutta paljon on säpinää myös meidän muissa toimipisteissä. Työterveyslääkäreiden helpolla saatavuudella ja hulppeilla resursseilla emme pysty rehvastelemaan täälläkään, mutta suurta apua ovat tuoneet reippaat ja ammattitaitoiset etälääkärimme.

Etälääkäripalvelut aloiteltiin reipas vuosi sitten pikkuhiljaa pilottimeiningillä Kajjaanista, mutta nyt etävastaanottomahdollisuus on myös Paltamossa, Suomussalmella, Kuhmossa ja Sotkamossa. Palvelumuoto oli vieras niin meidän etälääkäreillemme kuin asiakkaillekin, puhumattakaan meistä työterveyshuollon ammattilaisista (paremminkin amatööreistä tässä kohtaa), mutta me selvisimme. Onneksi ammattiapu on aina lähellä täällä työskennellessä!

Vastustusta tuli aluksi tietysti sekä asiakkailta että omalta väeltä. Edelleenkään kaikki asiakkaat eivät halua mennä ”ruutulääkärille, sillä eihän sitä ossao olla eikä assieta voe ruuvulle toemittoa”. Oma väki pelkäsi ja jännitti eniten teknisiä ongelmia. Nyt palvelua ei annettaisi enää mistään hinnasta pois. Jurot kaennuulaeset ja ympäri Suomea tulevat etälääkärit yhdessä tekivät sen, ottivat etävastaanottopalvelun tuottamisen haltuun, niin ”soavat kerrannii muut olla katteellissie”

Sari Hynynen

Kirjoittaja on noviisi-amatööribloggaaja, tunnetumpi palveluesimiehenä ja työterveyshoitajana (yamk)